Categories :

Grønn te og de helsemessige fordelene

Grønn te er en populær drikke som kommer med mange helsemessige fordeler. Grønn te fyller kroppen din opp med antioksidanter, i tillegg til å ha mange andre fordeler.

Generelt om grønn te

I motsetning til svart te, blir bladene i grønn te mindre bearbeidet. Populariteten til grønn te har vokst spesielt i Øst-Asia, og teen har en lang tradisjon der, men teen har også blitt veldig populær i Vesten. Camellia Sinensis er navnet på planten som alle typer te, inkludert grønn te, stammer fra.

Generelt om grønn te

Grønn te blir ofte konsumert som vanlig te i form av teposer, men den kan også tas som et kosttilskudd i konsentrert form. 

Ulike typer grønn te

Mesteparten av den grønne teen blir produsert i enten Kina eller Japan; Imidlertid produseres andre varianter også i andre land. Når det gjelder smak, form og farge, er det mange faktorer å vurdere.Det er en rekke faktorer som påvirker dette, inkludert region, årstid, jord og prosessering.

Grønn og svart te

Camellia Sinensis-planten er kilden til både svart og grønn te. De to kan være veldig forskjellige, selv om de stammer fra samme plante. Enten det er grønn eller svart te, ligger den store forskjellen i måten de produseres på. For å lage svart te gjæres plantebladene, og det er denne gjæringsprosessen som gir teen sin særegne og bitre smak. Svart te kan lettere fraktes fra ett land til et annet på grunn av måten den produseres på.

Grønn og svart te

Det er også en viktig grunn til at svart te er så populær i Østen. I motsetning til svart te, gjærer ikke grønn te. Bladene tørkes og dampes umiddelbart etter at de er plukket fra planten. Som et resultat av denne prosessen forblir den grønne fargen på bladene den samme, så vel som smaken av friske blader.

Videre forhindrer denne prosessen at grønn te mister mange av sine naturlige næringsstoffer og egenskaper, noe som bidrar til de mange helsemessige fordelene.

Helsemessige fordeler med grønn te

Det finnes mange dokumenterte helsemessige fordeler som kan bli forbundet med grønn te:

Forbrenn fett mer effektivt

Grønn te ekstrakt finnes ofte i produkter som markedsføres for helse og vekttap. Grønn te kan bidra til å få mennesker til å forbrenne fett raskere. Vekttap kan oppnås gjennom grønn te fordi det øker stoffskiftet. Grønn te gir denne effekten hovedsakelig på grunn av katekin. Grønn te har et naturlig høyt innhold av katekin, som er et av de viktigste næringsstoffene, i tillegg til at det fremmer vekttap.

Senker kolesterolnivået

Det er mange mennesker som lider av høyt kolesterolnivå. Forskning har vist at grønn te kan ha en positiv effekt på å senke «dårlig» kolesterol (LDL). Igjen spiller katekin en rolle her. Videre har flere studier vist at når LDL-kolesterol (dårlig kolesterol) er redusert, påvirkes allikevel ikke det gode kolesterolet (HDL).

Risikoen for hjerte- og karsykdommer øker sterkt når det dårlige kolesterolnivået er høyt. Å ha høyt nivå av LDL i blodet, kan knyttes til sykdommer som hjertesykdom og diabetes. Ved å balansere LDL-nivåer og HDL-nivåer i blodet, kan risikoen for hjerte og karsykdommer reduseres betraktelig.

Naturlig innhold av fluor

Grønn te med naturlig innhold av fluor

Fluor er naturlig til stede i grønn te. Foruten å redusere dårlig ånde, kan fluor i grønn te beskytte munnen mot mange typer infeksjoner, inkludert soppinfeksjoner, tannkjøttbetennelse og sår. I tillegg kan grønn te beskytte tennene mot plakk og hull.

Motvirker infeksjon og sykdom

Ovenfor ble det diskutert hvordan grønn te kan bidra til bedre munnhelse, det samme kan sies om teens gunstige effekter på magen. I tillegg til dens antivirale egenskaper inneholder grønn te stoffer som forhindrer spredning av virus. Fordelene med grønn te har blitt demonstrert, for eksempel i forebygging av influensa og forkjølelse. Forbruket av moderate mengder grønn te om dagen har vist seg å være gunstig for forebygging av en rekke virussykdommer, spesielt hos barn.

Hår og hud

En kopp grønn te blir ofte referert til som en «anti-aging» drikke. Antioksidanter beskytter kroppen mot naturlig oksidasjon og forhindrer nedbrytning. Når du blir eldre, bidrar oksidasjonsprosessen til at utseendet ditt ser eldre ut. Næringsstoffene i grønn te er også gunstige for huden. Grønn te har de samme egenskapene som hjelper hårveksten, noe som gjør den gunstig både for styrke og utstråling. Katekin hjelper med å blokkere produksjonen av testosteronet Dihydrotestosteron (DHT), hårtap er delvis forårsaket av DHT.

Koffeininnhold i grønn te

Koffein finnes naturlig i bladene på teplanten. Som et resultat har grønn te et naturlig innhold av koffein, selv om mengden varierer avhengig av kvalitet og type. Til sammenligning inneholder en kopp kaffe normalt 150-200 mg koffein, sammenlignet med omtrent 25-30 mg i en kopp grønn te.