Categories :

Plastisk kirurgi

I motsetning til medisinsk kirurgi, utføres plastisk kirurgi for kosmetiske formål. Ved å gjennomgå denne typen operasjon, oppnår pasienten en estetisk gevinst og utseendet endres til deres smak.

Det er flere prosedyrer innen plastisk kirurgi som er vanlige i Norge, inkludert neseoperasjon, brystforstørrelse, ansiktsløftninger, rumpeløft (Brazillian buttlift), fettsuging osv.

Slik oppstod plastisk kirurgi

Som en gren av medisin, regnes plastisk kirurgi som en relativt ny gren. En kirurg innenfor plastisk kirurgi utfører inngrep for å forme eller endre på utseende til pasienten. De stridende soldatene i begge verdenskrigene opplevde en overflod av nye typer skader, og mange trengte å få kosmetisk kirurgi for å reparere utseendet.

oppstod plastisk kirurgi

Soldater ville ha vært kvalifisert for disse medisinske fordelene hvis de for eksempel hadde fått omfattende og alvorlige brannskader under krigen. Etter hvert som tiden gikk begynte flere og flere leger å spesialisere seg på dette feltet, og nye teknikker for kirurgi ble også utviklet for å hjelpe soldatene.

Fra dette ble det gradvis oppdaget at teknikkene også kunne brukes på friske mennesker. Dette førte til at kosmetisk kirurgi ble stadig mer utbredt rundt om i verden.

Forberedelser i forkant av et kosmetisk inngrep

Før du velger å gå til en plastisk kirurg, må du gjøre deg selv informert om hva plastisk kirurgi innebærer og de ulike risikoene som følger med. Du bør også sjekke hvilke komplikasjoner og bivirkninger som kan oppstå med den prosedyren du ønsker.

kosmetisk inngrep

Inngrepet du ønsker å ha utført kan virke som om den har lite potensial for komplikasjoner, men det er viktig å bemerke seg at alle typer inngrep, både kosmetiske og medisinske, er utsatt for komplikasjoner. Det vil også være til din fordel å kjenne de forskjellige alternativene for kosmetisk kirurgi i Norge.

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Kirurgi for å rekonstruere funksjon eller utseende gjøres vanligvis etter at noen har blitt skadet, funksjonshemmet eller har medfødte misdannelser, sykdommer eller blant annet kreft. Mesteparten av inngrep som utføres som rekonstruktiv plastikkirurgi i Norge utføres på offentlige sykehus, mens kosmetisk kirurgi hovedsakelig utføres på private klinikker. I de fleste tilfeller vil regjeringen også dekke rekonstruktiv plastisk kirurgi når det er nødvendig, og det vil også gi deg retten til å bli sykemeldt.

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Plastisk kirurgi skiller seg fra rekonstruktiv plastisk kirurgi ved at det ikke dekkes av helseforsikring og du ikke blir sykemeldt hvis grunnlaget for inngrepet er kosmetisk.

Alternativt, hvis prosedyren har et underliggende medisinsk grunnlag, har du rett til sykefravær. Den vanligste typen operasjon i denne kategorien er blant annet brystreduksjon dersom man har store bryster som forårsaker diverse smerter hos pasienten, ryggsmerter er svært vanlig i dette tilfellet.

Populære kosmetiske inngrep

Etterspørselen etter plastikkirurgi har vokst i Norge de siste årene. Silikonpupper, neseoperasjon, ansiktsløft og fettsuging er noen av prosedyrene som oftest utføres.

Silikonpupper

Forstørrelse av bryst er en av de vanligste kosmetiske prosedyrene her i landet, i tillegg til i resten av verden generelt. I Norge er brystimplantater av silikon det vanligste valget å falle på, mens saltvannsimplantater er oftere brukt utenlands, spesielt i USA.

Når denne typen inngrep utføres på en anerkjent klinikk i Norge, er det svært sjelden man opplever komplikasjoner, men enhver type operasjon innebærer et visst risikonivå for å oppleve komplikasjoner både under og i etterkant av eventuelle operasjoner. En ideell brystforstørrelse bør gi et naturlig resultat.

Fettsuging

Fettsuging er en kirurgisk operasjon som utføres for å fjerne overflødig kroppsfett. Et rør settes inn i kroppen for å suge ut overflødig fett. I tillegg til å bli kvitt overflødig fett, kan man også forme figuren sin ved hjelp av denne metoden. Det er svært viktig å bemerke seg at kosthold og mosjon bør ikke erstattes av fettsuging.

forventninger. Norge er absolutt kjent for sin store etterspørsel etter nesekirurgi, og dem anses som en av de mest populære prosedyrene blant kosmetiske kirurger.

Ansiktsløft

Pasienter gjennomgår en ansiktsløftning for å se yngre og friskere ut, samtidig som man ønsker mer “glød” i ansiktet. Med alderen begynner alle å kjenne effekten av den naturlige aldringsprosessen, noe som er helt uunngåelig for alle mennesker. I tillegg til at huden blir løsere, mister også huden sin naturlige glød i løpet av denne prosessen.

Over tid blir også ansiktshuden også mer rynkete. I tillegg til å fjerne poser under øynene og redusere rynker, kan en ansiktsløftning hjelpe til med å stramme opp huden i både ansikt og ved halsen.

Neseoperasjon

Det er veldig vanlig å gjennomgå neseoperasjon (ofte omtalt som neseplastikk) for å endre form eller størrelse på nesen. Nesen spiller en viktig rolle for utseendet vårt, da den er plassert sentralt i ansiktet. Dermed er nesen i stor grad med på å både forme og påvirke vårt utseende.

I likhet med alle typer inngrep, er mulig at det kan oppstå komplikasjoner under eller etter en neseoperasjon, men det vanligste risikoen ved en neseoperasjon er at resultatene ikke oppfyller pasientens forventninger.

Kilde: